Spring naar content

Zo zorgt Omnizorg voor daklozen tijdens de coronaperiode

Als je geen verblijfplaats hebt is ‘thuis blijven’ tijdens de coronapandemie geen optie. In de opvang van Omnizorg kunnen daklozen terecht voor een bed, douche en maaltijd. Jet Jacobs, manager bij Omnizorg, legt uit hoe de opvang aan de Stationsstraat omgaat met de coronamaatregelen.

Gezondheid controleren

Daklozen die bij Omnizorg aankloppen worden bij de deur gecontroleerd. Heeft iemand koorts of is hij of zij flink ziek? “Dan halen we nog voor ze het pand hebben kunnen betreden een huisarts en de GGD erbij.”

Kan iemand niet de opvang in, dan wordt er een andere plek gevonden. “We sturen niemand weg, we hebben altijd opties om iemand elders op te vangen. Of dat nu op een ziekenboeg is of ergens anders. Dat is tot nu toe gelukkig nog niet gebeurd.”

Aangescherpte regels

Binnen in de opvang zijn de regels aangescherpt. “We kunnen mensen geen eigen kamer bieden, maar we zorgen ervoor dat cliënten overal de 1,5 meter afstand-regel kunnen handhaven.” Door het gebouw aan de Stationsstraat zijn looproutes gemaakt, “en mensen kunnen nu niet door het hele pand lopen.”

Verder is het vooral een kwestie van goed communiceren. “We hebben het er veel over met elkaar. We merken dat het begrip voor de maatregelen rondom corona bij verslaafden bijvoorbeeld soms wat minder is. Dus we blijven het communiceren op momenten dat het wel aankomt. Uiteindelijk wil niemand ziek worden, dus iedereen wil zich wel aan de regels houden.”

Met humor de strijd aan

“We blijven ons werk doen,” herhaalt Jet. “Op dit moment zijn we ook nog een winteropvang, want het vriest nog ’s nachts. Daarom hebben we extra opvangmogelijkheden. Verder kijken we per dag en in samenwerking met de GGD welke maatregelen we nemen.”

Met humor houden de medewerkers én cliënten bij Omnizorg de moed erin. Lachend: “Cliënten krijgen hun eten nu op hun kamer bezorgd, daarom hoor je nu regelmatig ‘Roomservice!’ in de hallen. We moeten er samen iets van maken.”